Kaikki blogit puheenaiheesta Verokilpailu

Perustetaan erikoistalousalue Suomeen investointien saamiseksi

Suomi tarvitsee investointeja. Emme ole pystyneet vastaamaan haasteeseen, jossa tuotanto karkaa ulkomaille. Meillä on huippuluokan osaajia, mutta heille ei löydy työpaikkoja, eivätkä heidän startuppinsa saa tarpeeksi rahoitusta maailmanvalloitusta varten. Suomessa voitaisiin kokeilla perustaa ulkomaalaisia investointeja houkutteleva erikoistalousalue jonkin suuren satamamme läheisyyteen. EU kieltää vientituet, mutta ehkä tällä tavalla mutkan kautta kyseistä sääntöä voitaisiin kiertää.

Verokeinottelu kuriin yhteistyöllä

Suomesta karkaa veronmaksajien euroja pelkästään samaan konserniin kuuluvien yhtiöiden välisissä liiketoimissa 320 miljoonan euron arvosta vuosittain. Verokeinottelun hintalappu koko euroalueelta on 1000 miljardia euroa. Tämä on enemmän kuin kaikkien EU-jäsenmaiden terveysmenot yhteensä. Yhdelläkään jäsenmaalla ei ole varaa menettää satoja miljoonia euroja verovuotona pois hyvinvointipalveluista ja työllisyyden tukemisesta.

Stoppi talouskurille ja verovuodolle

Euroalueella harjoitettava talouspolitiikka koettelee tavallisten ihmisten oikeustajua, ja syystä. Talouskuripolitiikka kuihduttaa paitsi talouskasvun edellytykset, se tekee myös inhimillistä tuhoaan. Köyhyys, eriarvoisuus ja valtava työttömyys eivät synny tyhjästä vaan tietoisen politiikan seurauksena. Valtavat työttömyysluvut ja kärjistyneet sosiaaliset ongelmat ovat osoitus siitä, että harjoitetun politiikan resepti on ollut väärä.

Verokilpailu on Suomelle mahdollisuus, ei uhka

Tuntuisi että puoluekannasta riippumatta on suosittua tuomita verokilpailu valtioiden välillä. Pyrkimys estää verokilpailu on mukavan populistinen ajatus: jos yritykset ja varakkaat yksityishenkilöt karkaavat maasta verotuksen takia, niin luonnollinen ratkaisu on tietysti kieltää matalampi verotus muissa maissa.

Verokilpailun minimointi tekee valtiolle saman mitä vain kaksi kauppaketjua tekee vähittäiskaupalle. Toimiva kilpailu on paras tehokkuuden tae, ei kilpailun minimointi.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä