*

Kaikki blogit puheenaiheesta Gallupkannatus

Sattuipa sopivasti

Viime päivinä vaikutti että Suomen hallituksessa muhii kriisi. Opposition arvostelu sekä myös yleinen keskustelu hallituspohjan oikeutuksesta tehdä suuria mullistuksia liittyen sote- ja maakuntauudistuksen alkoi saada yhä enemmän tuulta purjeisiin. Kritiikki terveydenhuollon yksityistämistä kohtaan ja hallituspohjan oikeutusta kohtaan kasvoi. Pääministeripuolue Keskustan kannatuksen raju lasku nosti paineita hallitustyöskentelyä kohtaan. Perussuomalaisten kannatus oli kääntynyt hienoiseen kasvuun ja varmasti vuoden 2011 ek-vaalien tulos oli monella muistissa.

Talouskasvu on myrkkyä populisteille

Yhdeksän synkän vuoden jälkeen kestävä talouden nousu näyttää lopultakin alkaneen ja julkisen sektorin velanotto vähenee. Sama trendi näkyy nyt myös politiikassa, kun kannatus on nopeasti palaamassa kolmelle suurelle populistipuolueilta

 

Musta hevonen sekoittaa presidentinvaalien asetelmat.

Media raportoi ahkeraan kyselyistä, joissa Sauli Niinistöllä on ennätysmäisen korkea kannatus.  Syy Saulin korkeaan kannatukseen on yksinkertainen: Kun Sauli edustaa politiikan ”raskasta sarjaa” ovat kilpailevat ehdokkaat ”höyhensarjan” ehdokkaita. Heidän osaamisensa ja politiikan työkokemuksensa ovat niin heiveröistä laatua, etteivät edes ehdokkaiden omien puolueiden kannattajat pysty heitä äänestämään. Jäljelle jää siis vain Niinistö, joka sitten nimetään kun muita aitoja vaihtoehtoja ei ole.

Galluppihuumaa...

Galluppi huumaa on piisannut joidenkin unelmahöttöisissä ajatuksissa jo pitkään. Ainakin tähän aamuun, kunnes otti ja lässähti. Ikävästi juuri kuntavaalein alla.

Lyhkäiseksi jäl Li Anderssonin unelma ohittaa kannatuksessa Perussuomalaiset. Ja väkinäiseksi vääntynee Rinteenkin hymy, näin veikkaan ja uskon olevani oikeassa.

Perussuomalaiset tulee taas. Näin käy, kuten niin usein vaalein alla. Perussuomalaisten kannatus pompsahti juuri vaalein kynnyksellä nousuun ja antanee osviittaa noususta edellisten kuntavaalien lukemiin ja ylikin. 

Kokoomus kärjessä Ylen puoluekannatusmittauksessa

Radio-Suomen klo 06 uutiset kertoi hetki sitten, että Ylen tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa kärkipaikka on muuttunut. Kärkeen ohi SDP:n on noussut kokoomus. Kolme puoluetta on kuitenkin yhden prosenttiyksikön sisällä, joten kilpailu suurimman puolueen asemasta tulee olemaan tiukka.

Kaavion lähde: YLE

 

Merkille pantavaa on myös PS:n kannatuksen kasvu. Onko SDP menettämässä taas  PS:lle kannattajia?

Viisastenkiveä ei ole

Tuore gallupkannatus sen todistaa taas, mitään poliittista viisastenkiveä ei ole. Puolueiden kannatusluvut polkevat paikoillaan, mitä nyt sijoituksen vaihtelevat ja vellovat. Vihreä Liitto ei saanut koskaan muutosta aikaiseksi, vaikka yritys on ollut kova. Ei vihreiden kannatusluku niin iso ole, että sillä olisi mitään merkitystä, paitsi Helsingissä.

No Helsinki ei kuitenkaan ole mikään vihreiden onnela, vaikka he Helsingin politiikkaa johtavatkin yhdessä kokoomuslaisten kanssa. Suomen politiikka on kuin pitkää piimää, se ei muutu kuin saksilla katkaisemalla.

Työvoimapolitiikan rauhoituttua SDP:ltä tarvitaan uusia avauksia

Tämänkertainen YLE:n kannatuslukugallup on pitkästä aikaa sellainen, joka ei salli SDP:n kieriskellä tyytyväisyydessä, koska ero Keskustaan on revennyt ja Kokoomus on myös porhaltanut ohi, jälkimmäisenä mainittujen menestyessä hallitusvastuustaan huolimatta. Tämä laittaa pohtimaan, onko joitakin asioita, joissa Keskusta ja Kokoomus olisivat viime aikoina onnistuneet hyvin ja onko jotakin, jonka SDP olisi voinut hoitaa paremmin.

Bye bye persut gallup-alamäki alkoi

Bye bye persut

Kun katsoin persuun siniseen
Uskoin onneen ikuiseen
Rakastuin Soiniin sanavalmiiseen
Unohdin puolueet muut
Halusin sen olevan totta.

Sain kuulla ei persut
Persettä myy,
Vaan kolmaskin tukipaketti onnistuu
Nyt suljen oven ja gallupit miinustuu
Kuinkas nyt kävi on Soinin syy.

Bye bye persut nyt hyvästit nää
Menen pois Soini yksin jää
Bye bye persut, persut goodbye 
En itke kun loppuu tää

Blokkivaalit toisivat äänestäjille kuluttajansuojan

# Viime päivien gallupien mukaan sosialidemokraatit ovat kohonneet huhtikuun vaalien neljänneltä sijalta ykköspaikalle, jopa ohi Keskustan. Kysytään, miten tämä on selitettävissä.

Erään puolueen toiminta ei vielä näy

Erään puolueen ryhmyri sanoo, että puolueen teot ei vielä näy gallupeissa. Miten sitten käy kun se alkaa näkyä?

Joku toinen sanoo, että kokoomus on myrkkyä hallituskumppanina niin demareille kuin persuillekin. Eli niin tai näin on aina toisen syy, tai ainakin asioita nähdään väärinpäin.

Kokoomus on sellainen häirikkö, että se tulisikin ampua aamun koitteessa avaruuteen, silloin pääsisivät demarit ja persut valtaan, siitäkös se kenkä puristaakin?

Kansan mielipiteellä ei siis ole juurikaan merkitystä kun haavellaan oman puoleen ylivallasta.

Toimituksen poiminnat

Julkaise syötteitä